ΟΙ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΗΣ DISNEY



1. 1937 Snow White & the Seven Dwarfs

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων έγινε τεράστια επιτυχία, γνώρισε πολλές επανεκδόσεις και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εμπνέει από μιούζικαλ μέχρι θεματικά πάρκα. Βασισμένη στο γερμανικό παραμύθι που καταγράφηκε από τους αδερφούς Γκριμ το 1812 η ταινία επηρεάστηκε από τον γερμανικό εξπρεσσιονισμό και ειδικά τις ταινίες Nosferatu (1922) και The Cabinet of Dr. Caligari (1919), ιδιαίτερα στις σκηνές του δάσους όπου η Χιονάτη τρέχει κυνηγημένη, καθώς και εκείνες της μεταμόρφωσης της Κακιάς Μητριάς. 

2. 1940 Pinocchio 

Η ιστορία του ξύλινου Πινόκιο που ήθελε να γίνει αληθινό αγόρι και η μύτη του μεγάλωνε όταν έλεγε ψέμματα, είναι βασισμένη στο παιδικό βιβλίο "Οι Περιπέτειες του Πινόκιο" (1883) του Carlo Collodi. Εμπορικά αποδείχτηκε αποτυχία λόγω του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ωστόσο έλαβε 2 Όσκαρ και μετά την επανέκδοσή του το 1945 γνώρισε τεράστια επιτυχία, εμπνέοντας σίκουελ μέχρι και σήμερα (με τελευταία την ταινία Pinocchio (2019) του Matteo Garrone με τον Roberto Benigni στο ρόλο του Τζεπέτο). 


3. 1941 Dumbo

Η ταινία για το χαριτωμένο ελεφαντάκι του τσίρκου που όλοι το κοροιδεύουν για τα μεγάλα του αυτιά αλλά αυτό τα χρησιμοποιεί για να πετάξει είναι από τις μικρότερες σε διάρκεια και πιο λιτές αφηγηματικά ταινίες τις Disney. Καταφέρνοντας να ξεπεράσει την περασμένη οικονομική αποτυχία του Πινόκιο, το Dumbo αποτέλεσε την πιο πετυχημένη εισπρακτικά ταινία της δεκαετίας για την εταιρεία παραγωγής και έλαβε Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής.


4. 1942 Bambi

Βασισμένο στο βιβλίο Bambi, a life in the Woods (1923) του Αυστριακού Felix Salten, η ταινία αποτελεί την πρώτη δραματική ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney. Με μικτές κριτικές, κυρίως λόγω του περιορισμένου φανταστικού στοιχείου και της έντονης δραματικής χροιάς, η ταινία έχει στοιχειώσει την παιδική ηλικία πολλών από μας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τον Ιανουάριο του 2020 ανακοινώθηκε το remake της ταινίας φτιαγμένο εξ' ολοκλήρου με CGI.


5. 1950 Cinderella

Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Charles Perrault, η ιστορία της Σταχτοπούτας, της μοχθηρής μητριάς της και των δυο αντίζηλων αδερφών της, έγινε γρήγορα μία από τις πιο αγαπημένες παιδικές ταινίες που γύρισε η Disney. Ακολούθησαν δύο σίκουελ (2002, 2007) και μία live-action προσαρμογή (2015), ενώ το τραγούδι Bibbidi - Bobbidi - Boo αν και λέει ασυναρτησίες, έχει όντως στίχους και έχει τραγουδηθεί σε πολλές διασκευές με γνωστότερη αυτή του Perry Como.  


6. 1951 Alice in Wonderland

Ο Τρελοκαπελάς, η Ντάμα Κούπα, τα μαγικά ελιξήρια και όλα τα παράξενα που ξεπήδησαν από την ιστορία του Lewis Caroll είναι εδώ. Πολλές οι διασκευές και τα ριμέικ που ακολούθησαν, και αμέτρητες οι αναφορές που δημιούργησε η ταινία σε κάθε πτυχή της ποπ κουλτούρας. Το ομώνυμο ονειρικό τραγούδι του Sammy Fain που ακούγεται στην αρχή και στους τίτλους του τέλους έγινε ένα από τα jazz standards και έχει διασκευαστεί μεταξύ άλλων από τους Bill Evans, Oscar Peterson και Dave Brubeck.



7. 1953 Peter Pan 

Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, οι πειρατές και τα χαμίνια, η αναζήτηση της παντοτινής παιδικότητας και ο χρόνος που κυλά χωρίς σταματημό μέσα στην κοιλιά ενός κροκόδειλου. H διασκευή του βιβλίου του J. M. Barrie Peter Pan, Or The Boy Who Wouldn't Grow Up συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών εκείνης της χρονιάς και ενέπνευσε σίκουελ, ριμέικ και το πολύ αγαπημένο Ηοοκ (1991) με τον ακόμη πιο αγαπημένο Robin Williams. 


8. 1955 Lady and the Tramp

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Walt Disney διάβασε το 1945 στο Cosmopolitan την ιστορία του Ward Greene Happy Dan, the Cynical Dog και σκέφτηκε να τη διασκευάσει. Ο έρωτας του αμερικάνικου κόκερ σπάνιελ με το όνομα Λαίδη και του αδέσποτου Αλήτη έγινε η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γυρισμένη σε CinemaScope. Εξαιτίας της ευρύτερης εικόνας που είχε ως συνέπεια αυτό το φορμά, η ταινία περιλαμβάνει λιγότερα κοντινά και περισσότερες μακρινές λήψεις, καθώς και μεγαλύτερα σε διάρκεια πλάνα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η Peggy Lee χάρισε τη φωνή της όχι σε έναν αλλά σε τέσσερις (!) χαρακτήρες της ταινίας και έγραψε έξι από τα τραγούδια του σάουντρακ.


9. 1959 Sleeping Beauty

Μετά την Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη ήταν η δεύτερη ταινία της Disney βασισμένη σε παραμύθι του Charles Perrault. Με έντονες επιρροές από την Μεσαιωνική τέχνη και με art deco αισθητική, η ταινία ξεφεύγει οπτικά από τις προηγούμενες. Και εδώ οι διασκευές και τα ριμέικ που ακολούθησαν είναι πάρα πολλά, ενώ το σάουντρακ της Ωραίας Κοιμωμένης αποτελείται από διασκευές και διαφορετικές ενορχηστρώσεις μουσικών θεμάτων από το ομώνυμο μπαλέτο του 1890 του Tchaikovsky.


10. 1961 101 Dalmatians

Η ιστορία των 101 σκυλιών Δαλματίας που καταδιώκονται από την σατανική Κρουέλα ντε Βιλ που θέλει να τα κάνει γούνα, και τους δυο άχρηστους βοηθούς της, έκανε πρεμιέρα το 1961, ωστόσο επανεκδόθηκε στους κινηματογράφους άλλες τέσσερις φορές. Η αρχική σκηνή της ταινίας, στην οποία ο Δαλματός Πόνγκο ψάχνει ταίρι μαζί με τον ιδιοκτήτη του, Ρότζερ, καθώς και οι σκηνές κυνηγητού με τα σκυλιά της Σκότλαντ Γιαρντ αποτελούν σκηνές ανθολογίας,  αλλά την αληθινά καλτ σκηνή της ταινίας (και αυτό οφείλεται κυρίως στην πραγματικά απίστευτη και γεμάτη κέφια ελληνική μεταγλώττιση) αποτελεί το ξέσπασμα της Κρουέλας όταν μαθαίνει πως δεν σκοπεύουν να τις χαρίσουν τα κουτάβια. Να τα κάνετε γιουβέτσι!


*Η λίστα περιλαμβάνει τις πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες της Disney, χωρίς την συμπερίληψη των live - action ταινιών, των ταινιών που είναι ανθολογίες (π.χ Φαντασία) και των μικτών ταινιών (animation μαζί με live-action).


Σχόλια