STAND BY ME (1986)


Σκηνοθεσία: Rob Reiner

Παίζουν: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell, Kiefer Sutherland


Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Αμερικής στα τέλη του '50, μια παρέα τεσσάρων δωδεκάχρονων αγοριών μεγαλώνουν μαζί. Ο ένας έχει το στίγμα της τρέλας και της  αυτοκτονίας του πατέρα του να τον βαραίνει, ο δεύτερος θρηνεί τον πρόωρο χαμό του αδερφού του και υφίσταται την παραμέλησή του από τους γονείς του, ο τρίτος δέχεται τις κοροϊδίες και τη χλεύη των συνομιλήκων του, και ο τέταρτος μεγαλώνει σε εγκληματικό περιβάλλον με αλκοολικό πατέρα. Με τη ζωή να απλώνεται μπροστά τους, αλλά ταυτόχρονα με μια πικρή κρυφή γνώση των περιορισμών που δεν θα τους αφήσουν να πάνε πολύ μακριά, οι τέσσερις φίλοι περνάνε παρέα το καλοκαίρι τους, παίζουν χαρτιά, καπνίζουν, ανταγωνίζονται και προσπαθούν να περάσουν για πιο ζόρικοι απ' όσο είναι.  

Με πρόσχημα το πτώμα ενός αγνοούμενου αγοριού που μαθαίνουν ότι μάλλον βρίσκεται στο δάσος κοντά στην πόλη τους, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να το δουν από κοντά και να είναι οι πρώτοι που θα το ανακαλύψουν. Βασισμένη στην ιστορία του Stephen King με τίτλο "The Body", η ταινία του Ρομπ Ράινερ προσφέρει απλόχερα την αίσθηση της γλυκιάς νοσταλγίας που μόνο οι αναμνήσεις των παιδικών και εφηβικών περιπετειών προκαλούν και αφήνει μια μελαγχολία ανάμεικτη με ισοπεδωτικό ρεαλισμό. 


Οι τέσσερις φίλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους αλήτες bullies που τους έχουν βάλει στο μάτι, θα αποφύγουν τρένα, θα κάνουν κάμπινγκ μέσα στο δάσος, θα πουν ιστορίες, θα κυνηγηθούν από σκυλιά, θα δεχτούν επίθεση από αιμοβόρες βδέλλες, θα χρησιμοποιήσουν περίστροφο, θα δουν για πρώτη φορά από κοντά έναν νεκρό και θα επιστρέψουν στο σπίτι τους αλλαγμένοι, πιο ώριμοι και δεμένοι μεταξύ τους. Όλοι τους θα βρουν ο ένας στον άλλον κάποιον για να σταθεί πλάι τους, δημιουργώντας μια μικρή οικογένεια για να καλύψει το κενό της κανονικής τους. Και στο τέλος, το πέρασμα από την αθωότητα στην ενηλικίωση θα επέλθει χαμηλόφωνα και μελαγχολικά, μέσα από την πυκνή εμπειρία δύο ημερών και την κατά μέτωπο συνάντηση με το θάνατο. 

Μέσα από την voice over αφήγηση του κεντρικού χαρακτήρα, ο οποίος, ενήλικας πια, θυμάται το καλοκαίρι εκείνο που έζησε με τους φίλους του, μαθαίνουμε τι απέγινε ο καθένας στην μετέπειτα ζωή του και είναι στο σημείο αυτό που η πραγματικότητα διαταράσσει την γλυκιά νοσταλγία που επικρατούσε ως τότε. Η ζωή παρεμβαίνει με τρόπο ανεξέλεγκτο και αναπόφευκτο, και όπως άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν από τις ζωές μας, έτσι και κάποιοι καταφέρνουν να παραμείνουν, τουλάχιστον στις αναμνήσεις μας. Είναι αυτοί που στάθηκαν πλάι μας όταν τους χρειαστήκαμε, αυτοί που μας έσπρωξαν λίγο πιο μακριά απ' όσο θα πηγαίναμε μόνοι μας και μας είδαν όπως στ' αλήθεια ήμασταν. 


Η ταινία, που δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο τραγούδι του Ben E. King Stand By Meέγινε το ορόσημο των 80ς, και παρόλο που μιλάει για μια εποχή που έχει προ πολλού περάσει και για μια ηλικία που πλέον δεν υφίσταται με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει και παραμένει φρέσκια σήμερα, τόσα χρόνια μετά, γιατί απηχεί με ειλικρίνεια το τι σημαίνει να μεγαλώνει κανείς, να κάνει αληθινούς φίλους και να περνάει το κατώφλι της ενηλικίωσης μαζί τους.


When the night has come
And the land is dark
And the moon is the only light we'll see
No I won't be afraid
Oh, I won't be afraid
Just as long as you stand, stand by me






Σχόλια