25 ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ (PART 1)

Άλλοι ήταν ήδη γνωστοί όταν δοκίμασαν να γυρίσουν μουσικά βίντεο τραγουδιών, άλλοι μάς συστήθηκαν πρώτα μέσα από τα βιντεκλίπ τους και ύστερα ως σκηνοθέτες ταινιών, ενώ μερικοί συνέχισαν να τα κάνουν και τα δυο παράλληλα, σκηνοθετώντας πληθώρα βίντεο για διάσημους ή λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες. Ξεψαχνίσαμε το IMVDb και βρήκαμε 25 μουσικά βίντεο σκηνοθετημένα από διάσημους σκηνοθέτες. Δείτε παρακάτω το πρώτο μέρος του αφιερώματος:


Vogue Madonna | Englishman In New York Sting – David Fincher

Έχοντας σκηνοθετήσει καμιά 50αριά μουσικά βίντεο και συνεργαστεί με κορυφαίους τραγουδιστές, ανάμεσά τους οι Michael Jackson, Billy Idol, Aerosmith, Iggy Pop, The Rolling Stones, Justin Timberlake, Rick Springfield κ.ά., ο David Fincher μάς έδωσε δύο από τα πιο εμβληματικά βίντεο κλιπ των 90ς. Πρώτο, το Vogue της Μαντόνα: ασπρόμαυρο, με art deco αισθητική, ανέδειξε στην ποπ κουλτούρα ένα ως τότε περιθωριοποιημένο στυλ χορού και έγραψε ιστορία. Δεύτερο το Englishman in New York του Sting, που ακολουθεί τον τραγουδιστή σε μια επίσης ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη, θυμίζοντας σκηνές γουντιαλενικού Manhattan.


Around the world Daft Punk | Come Into My World Kylie Minogue – Michel Gondry

Ο σκηνοθέτης της Αιώνιας Λιακάδας Ενός Καθρού Μυαλού, του Human Nature και πολλών άλλων ταινιών, Μισέλ Γκοντρί, είναι επίσης γνωστός σκηνοθέτης βιντεοκλίπ των Kylie Minogue, Bjork, Beck, The Chemical Brothers και πολλών ακόμα. Εδώ διαλέξαμε το υπερκουλ βίντεο που γύρισε για τους Daft Punk Around the world και το Come Into My World με μία διπλή και τριπλή Kylie Minogue σε λούπα.


Daydreaming Radiohead –Paul Thomas Anderson

Με περίπου 15 βιντεοκλιπ στο ενεργητικό του από το 1997 μέχρι το 2017, ο Πολ Τόμας Άντερσον είναι τακτικός σκηνοθέτης των βίντεο της Fiona Apple, των Radiohead και της Joanna Newsom, στα οποία συναντάμε συχνά το ιδιαίτερο κινηματογραφικό στυλ των ταινιών του, όσον αφορά στο φωτισμό και τις κινήσεις της κάμερας. Στο μελαγχολικό Daydreaming των Radiohead του 2016, ακολουθούμε τον Τομ Γιοκ σε μια εναλλαγή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. 

We No Who U R Nick Cave and the Bad Seeds – Gaspar Noé

Ο Γκασπάρ Νοέ των Love, Climax, Enter The Void και Irreversible σκηνοθετεί το εναρκτήριο τραγούδι του άλμπουμ Push The Sky Away (2013) του Νικ Κέιβ και το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενα ανατριχιαστικό και ονειρικό, αποδίδοντας στην οθόνη τον υποβλητικό τόνο ολόκληρου του δίσκου. 


Bad Michael Jackson – Martin Scorsese

Στην ολοκληρωμένη του εκδοχή το θρυλικό Bad (1987) του Μάικλ Τζάκσον διαρκεί 18 λεπτά, καθιστώντας το μια κανονική μικρού μήκους ταινία, σκηνοθετημένη από τον Μάρτιν Σκορσέζε. Το βίντεο - ταινία που γυριζόταν επί 6 εβδομάδες, ενείχε σαφείς αναφορές στο West Side Story, παρουσίαζε το εμβληματικό moonwalking του Τζάκσον και συνέβαλε στην απεικόνιση μιας πιο edgy, "κακής" πλευράς του τραγουδιστή- χορευτή. Ξανα-απολαύστε το. 

I Just Don’t Know What To Do With Myself  The White Stripes – Sofia Coppola

Έχουμε White Stripes, Κέιτ Μος και Σοφία Κόπολα. Τι μπορεί να πάει λάθος; Κάπου ανάμεσα στο Lost In Translation και στο Marie Antoinette, το 2003, η Κόπολα σκηνοθέτησε το στριπτίζ της Κέιτ Μος για το βιντεοκλιπ των White Stripes οι οποίοι διασκεύασαν το I Just Don’t Know What To Do With Myself (1962) του Burt Bacharach. Πέρα από αυτό, η Κόπολα έχει σκηνοθετήσει και άλλα βιντεοκλίπ καλλιτεχνών όπως των Air και των Flaming Lips, καθώς και πολλά διαφημιστικά σποτ οίκων μόδας. 

Weapon of Choice Fatboy Slim | Oh So Quiet Bjork | Wonderboy Tenacious D - Spike Jonze

 Sonic YouthBeastie Boys, Daft Punk, BjörkKanye West, Lady Gaga, Arcade Fire και πολλοί ακόμη, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που έχουν μουσικά βίντεο από τα χέρια του Spike Jonze, o οποίος σκηνοθετεί βιντεοκλίπ από το 1992 μέχρι σήμερα ανελλιπώς. Δεν ξέραμε ποιο από τα αγαπημένα μας να διαλέξουμε για το αφιέρωμα, οπότε δεν διαλέξαμε. Απολαύστε τον υπέροχο Κρίστοφερ Γουόκεν να μας βάζει τα γυαλιά με το χορό του και να πετάει στα ταβάνια στο Weapon of Choice, τη Μπιορκ να χορεύει κλακέτες με τους περαστικούς στη διασκευή του Oh So Quiet και τους απαράδεκτους Tenacious D στο χιονισμένο ροκ τραγούδι τους Wonderboy.




Shot In The Back Of The Head Moby |Came Back Haunted Nine Inch Nails – David Lynch

Σκηνοθέτης, ζωγράφος, μουσικός, ο Ντέιβιντ Λιντς δεν θα ξέφευγε από την σκηνοθεσία μουσικών βίντεο και αυτό που βλέπουμε στα βιντεοκλίπ του Moby και των Nine Inch Nails μάς θυμίζει ταυτόχρονα κάτι από Twin Peaks και από τους σκοτεινούς και παρανοϊκούς πίνακές του.    



Δείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος εδώ.


Σχόλια