25 ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ (PART 2)

 


Συνεχίζουμε το αφιέρωμα σε μουσικά βίντεο σκηνοθετημένα από διάσημους σκηνοθέτες. Δείτε το δεύτερο μέρος:

Here With Me The Killers – Tim Burton

Ο Τιμ Μπάρτον σκηνοθετεί το βιντεοκλίπ Here With Me (2012) των Killers και το αποτέλεσμα είναι ο ορισμός της παράνοιας και του creepiness (δεν περιμέναμε βέβαια κάτι λιγότερο από τον Μπάρτον). Νοσταλγική διάθεση, ευθείες αναφορές στο κινηματογραφικό του σύμπαν και όσο πρέπει τρομακτικοί χαρακτήρες: η Γουινόνα Ράιντερ  βγαλμένη ξανά μέσα από τον κόσμο του Ψαλιδοχέρη και ο Κρεγκ Ρόμπερτς - γνωστός από το Submarine του Ρίτσαρντ Αγιοάντε - ως μια εφηβική βερσιόν του ίδιου του σκηνοθέτη. 


Dancing In The Dark Bruce Springsteen – Brian De Palma

Ο Μπράιαν ντε Πάλμα σκηνοθετεί τον θρυλικό Σπρίνγκστιν να τραγουδάει το Dancing In The Dark (1984) μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό, με μια άσημη ακόμα Κόρτνεϊ Κοξ ανάμεσα στους φαν, να χορεύει στο ρυθμό.  


Headlights Eminem – Spike Lee

Γυρισμένο στο Ντιτρόιντ και σκηνοθετημένο από τον Σπάικ Λι το Headlights (2014) του Έμινεμ αποτελεί μια απολογία του τραγουδιστή προς τη μητέρα του και ταυτόχρονα έναν φόρο τιμής προς τις απανταχού μανάδες. Τραβηγμένο από την οπτική γωνία της μητέρας και με τον ίδιο τον Έμινεμ να εμφανίζεται σε κάποια πλάνα, το βίντεο κυκλοφόρησε την ημέρα της μητέρας.


Enjoy the Silence Depeche Mode – Anton Corbijn

Ο Ολλανδός Άντον Κορμπέιν, πριν στραφεί στις μεγάλου μήκους ταινίες (Control, A Most Wanted Man) ήταν πρωτίστως φωτογράφος και δημιουργός βιντεοκλίπ καλλιτεχνών όπως οι U2, Joni Mitchell, Metallica, Coldplay, Nirvana και πολλοί άλλοι. Ανάμεσα στα μουσικά βίντεο που γύρισε, διαλέγουμε το διάσημο Enjoy the Silence (1990) των Depeche Mode, στο οποίο ακολουθούμε έναν Μικρό Πρίγκιπα να αλλάζει απόμερες τοποθεσίες και να πηγαινοφέρνει την σπαστή πολυθρόνα του βρίσκοντας μέρη για να απολαύσει την ησυχία του. 


Άντεξα Σάκης Ρουβάς – Γιώργος Λάνθιμος

Ας πιάσουμε και την εγχώρια παραγωγή. Πολύ πριν το greek weird cinema, ακόμα πιο πριν από το Χόλυγουντ κα τις διεθνείς συνεργασίες, ο Λάνθιμος σκηνοθετούσε τακτικά βιντεοκλίπ και διαφημίσεις. Ανάμεσα στα αξιομνημόνευτα μουσικά βίντεο συγκαταλέγονται οι τρεις συνεργασίες του με το Σάκη Ρουβά (Δεν Έχει Σίδερα Η Καρδιά Σου, Θέλεις Ή Δε Θέλεις, Άντεξα), οι 10 Εντολές της Δέσποινας Βανδή, οι Xaxakes με το τραγούδι τους Στα Ξαφνικά και το πιο πρόσφατο Baby Asteroid του Leon of Athens . Από όλα αυτά διαλέγουμε το σέξι Άντεξα (2000) και γιατί έχει Ρουβά και γιατί μάς πουλάει μούρη με το μονοπλάνο των 4μιση λεπτών του. 



Virtual Insanity Jamiroquai | Into My Arms Nick Cave and the Bad Seeds -  Jonathan Glazer

 Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Under the Skin και Birth Τζόναθαν Γκλέιζερ έχει σκηνοθετήσει πολλά βιντεοκλίπ των Jamiroquai, Massive Attack, Blur, Radiohead κ.ά. Διαλέγουμε εδώ το Virtual Insanity (1996) των Jamiroquai και το ασπρόμαυρο Into My Arms (1997) του Nick Cave.




Californication - Red Hot Chili Peppers - Jonathan Dayton &Valerie Faris

Το δίδυμο Dayton και Faris που μας έχει χαρίσει το γλυκόπικρο Little Miss Sunshine σκηνοθέτησε τούτο δω το βιντεοκλίπ των Red Hot Chili Peppers το 2000. Σ' αυτό βλέπουμε τα μέλη του συγκροτήματος ως άβαταρ σε ένα βιντεοπαιχνίδι να περνούν από διάφορες δοκιμασίες σε ένα τοπίο τελείως καλιφορνέζικο, ενώ το ίδιο το τραγούδι είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό του τέλους των 90ς υπάρχει.


Bad Day Daniel Powter – Marc Webb

Το χιτ του Καναδού Ντάνιελ Πάουτερ Bad Day (2005) γνώρισε τεράστια επιτυχία και το βιντεοκλίπ ανέλαβε ο Μάρκ Γουέμπ (The Amazing Spider - Man, The Only Living Boy In New York) που λίγα χρόνια αργότερα θα σκηνοθετήσει το 500 Days of Summer. Δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε ομοιότητες ανάμεσα στα δύο. Το ντύσιμο του πρωταγωνιστή, κάποιες γωνίες λήψης και το γενικότερο feeling μιας προ hipster κουλτούρας είναι μερικά από τα κοινά στοιχεία που παρατηρούμε. Στο βίντεο εμφανίζονται να έχουν πολλές κακές μέρες οι Jason Adelman και Samaire Armstrong, την οποία παρά τις διάφορες ταινίες και πολλές σειρές στις οποίες έχει παίξει, εμείς θα την θυμόμαστε πάντα ως την κουλ Άννα στο καλιφορνέζικο The O.C.  


Rain On Me Lady Gaga & Ariana Grande - Robert Rodriguez

Ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ των Once Upon A Time In Mexico, From Dusk Till, Down Planet Terror και πολλών άλλων, έχει γυρίσει τρία συνολικά βιντεοκλίπ για τον Bob Schneider, τη Demi Lovato και τη Lady Gaga. Εδώ διαλέξαμε το πολύ πρόσφατο Rain On Me (2020) από το έκτο άλμπουμ της Lady Gaga Chromatica. Βροχή, ιπτάμενα στιλέτα, ψηλές μπότες και μια συνεργασία που απέφερε στις τραγουδίστριες βραβείο Γκράμμυ για το Καλύτερο Ποπ Ντουέτο.



Bad Girls M.I.A. - Romain Gavras

Ο Ελληνογάλλος Ρομάν Γαβράς πέρα από τις δύο μεγάλου μήκους ταινίες του (Our Day Will Come και The World Is Yours) έχει σκηνοθετήσει πλήθος διαφημίσεων - κυρίως οίκων μόδας - καθώς και μουσικά βίντεο. Τα βιντεοκλίπ των τραγουδιών Born Free της Μ.Ι.Α. και Stress των Justice επικρίθηκαν έντονα για την απεικόνιση βίαιων σκηνών. Εδώ διαλέξαμε το Bad Girls, επίσης της Μ.Ι.Α., για το οποίο ο Γαβράς κέρδισε βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και κινηματογράφισης στα βραβεία του ΜTV το 2012.  


Fame ‘90 David Bowie – Gus Van Sant

To 1990 o Bowie κυκλοφορεί ένα remix του τραγουδιού Fame από το άλμπουμ Young Americans του 1975 και ο Γκας Βαν Σαντ (My Own Private Idaho, Good Will Hunting, Milk) σκηνοθετεί το μουσικο βίντεο με ένα ποτ πουρί παλαιότερων βιντεοκλίπ. Σε πρώτο πλάνο το χορευτικό ντουέτο του Μπάουι με την διάσημη χορεύτρια Λουίζ Λεκαβαλιέ.

 

Δείτο το πρώτο μέρος του αφιερώματος εδώ

Σχόλια